Marknadsför din gårdsbutik

Det räcker inte att du har fantastiska produkter att erbjuda, du måste få kunder och besökare till gården. För att lyckas bör du satsa mycket på marknadsföring.

Online

Den enklaste och billigaste marknadsföringen gör du online. Skapa en hemsida med din gårdsbutik som domännamn. Det kan faktiskt vara smart att ha ordet gårdsbutik i namnet. Så blir det lättare för folk att förstå att ni är en gårdsbutik. På hemsidan bör du ha en blogg. Det som är viktigt med både startsidan och bloggen är att besökarna snabbt ska se var ni finns och vad ni erbjuder. Bilder på er själva, er berättelse och dylikt ska ni inte ha på förstasidan. Har du ett kafé där ni serverar våfflor på gården? Då ska det finnas en tydlig bild på en våffla. Skriv regelbundet i bloggen, både vad som händer på gården och vad ni erbjuder för produkter. Det är också klokt att skapa en webbshop. Särskilt om du säljer produkter som kan skickas med posten, som smörknivar, honung, mattor och te. Erbjud också ett nyhetsbrev. Gården ska också finnas på sociala medier. Kan du skapa kvalitativa filmer där ni berättar om gården och visar hur man skapar saker på egen hand? Visa djurhållning från förr eller hur ni gör er egen ekologiska ost. Lägg upp filmerna på Youtube. Det ger mycket reklam och fler besökare.

Media

Att bli omskriven positivt i media kan ofta vara en game changer för en gårdsbutik. Genom att vara aktiv på sociala medier och internet är möjligheten att tidningar ska upptäcka er större. Låt lokaltidningar göra långa reportage. Bjud in resetidningen Vagabond att besöka er, så kommer ni nå jättemånga resenärer. Detsamma gäller tidningen Land.

Samarbeta med andra företag

Det är också smart att samarbeta med andra företag. Börja med de lokala företagen. Erbjud dig att sälja deras produkter, så kommer de vilja göra reklam för er butik. Samarbeta också med andra gårdsbutiker, var med i olika guider och se till att ni finns på Google Maps och TrustPilot. Ett tips är också att trycka upp profilkläder. Jackor, t-shirts och muggar med butikens namn. Tryck billiga muggar, så kan ni ge bort en mugg till alla som sover över hos er. Eller så köper du finare muggar i keramik med er logga på.