Gårdsbutiken – för dig som vill handla lokalt

Tycker du om att handla närodlat och lokalt? Att stödja företagen i din bygd. Då ska du leta upp närmaste gårdsbutik och bli en trogen kund.

Gårdsbutiker

En gårdsbutik är ett mycket bra sätt för vanliga människor att få handla närodlat. Vi åker till gården och kan handla både vitlök, smultron, morötter eller en halv gris. Det är mycket lättare att handla i en gårdsbutik, än att behöva åka runt till olika ställen, vänta in marknadsdagen eller behöva odla allting själv. Butikerna säljer allt från honung, egentillverkad ost och smörknivar, till våfflor, smycken och hemmagjord korv. Det mesta är tillverkat på gården eller hos andra lokala bönder. Att handla på en gård är ett bra sätt att minska på dina klimatavtryck.

Bra råvaror

Älskar du att laga mat med riktigt fina råvaror? Det är roligare att göra en tomatsallad som verkligen smakar tomat. Även om det är härligt att läsa tidningen Allt om trädgård, odla egna morötter, tomater och dill, så tar det tid att sköta ett land. Och om du har ett eget land, så har de flesta av oss bara de vanliga sakerna som jordgubbar, potatis, lök, morot och vinbärsbuskar. I gårdsbutiker kan du köpa pumpa, vitlök och ekologisk kyckling eller gris.

Semester

När du åker på semester kan du kolla upp var det finns olika gårdsbutiker. Många butiker serverar gott fika och på vissa kan du rentav sova över. Tänk att få vakna upp på en bondgård, höra fåglarna sjunga och korna mjukt råma. Sedan går du ner till serveringen och får dig en fantastiskt härlig bondfrukost med ägg från gården, hemmagjord ost och nybakat bröd. Att semestra på bondgårdar och gårdsbutiker hjälper till att hålla landsbygden levande och vital.