Starta en gårdsbutik

Drömmer du om en egen gårdsbutik? Överallt i Sverige startas det gårdsbutiker, då intresset för att äta kvalitet och närodlat växer.

Gårdsbutiken

Gårdsbutiker är egentligen ett gammalt påfund som åter kommit i ropet. Förr i tiden var nästan allt man åt närodlat och ekologiskt. Det har blivit populärt att handla närodlat, både hos bönder, i gårdsbutiker och på lokala marknader. På grund av klimatförändringarna kommer intresset för gårdsbutiker också att öka. Vi blir medvetna om hur maten tillverkas, hur den ibland fraktas till andra länder för att paketeras och sedan skickas tillbaka. Hur matkedjan påverkar klimatet. I en gårdsbutik finns det produkter som själva gården producerar, som honung eller griskött. Det är också vanligt att gårdsbutiker köper in produkter från andra företagare eller privatpersoner för att få ett större sortiment. Gårdsbutikerna är främst affärer, men många av dem erbjuder också fika. Genom att ha en liten kaffeservering eller restaurang sommartid, så är det lättare att få kunder. Vissa gårdar erbjuder också övernattning.

En gårdsbutik – ett företag

Att driva en gårdsbutik som går runt ekonomiskt kräver verkligen sin man eller kvinna. Utan tvekan underlättar det att vara ett par, då det är mycket som ska göras. Du måste vara påhittig, praktisk, mycket driven och se möjligheter. För att driva en gårdsbutik måste du verkligen vara en företagare. En gårdsbutik är ett företag med lokala produkter som kostar mer än liknande produkter i den vanliga mataffären. Du måste både kunna producera och skapa mycket kvalitativa produkter samt kunna sälja dem.

Ekonomi

Att driva en gårdsbutik handlar väldigt mycket om ekonomi. Det absolut bästa är att ärva en gård. En gård utan lån kommer underlätta mycket. I annat fall måste du avväga lån mot arbete. En fin gård som inte kräver så mycket renovering är alltid dyrare i inköp. En billigare gård kommer kräva mycket tid, pengar och kunskap att fixa iordning. Innan du köper gården bör du ha en affärsplan. Sök upp andra gårdsbutiker och lär dig av dem. Gå även ut på internet och se vilka produkter och tjänster som olika gårdsbutiker erbjuder. Ju mer du kan erbjuda, desto större chanser har du att bygga upp en ekonomisk bärande gård. Att kunna erbjuda övernattning, husvagnsparkering och dylikt är ett bra sätt att omgående kunna få in pengar.

Läge

När du köper en gård är det mycket som du måste ta i beaktande. Gården ska fungera som en gårdsbutik. Den ska gärna se mysig ut så att folk får lust att svänga in. Du måste ha relativt mycket mark. Och gården måste vara vid en väg. Det är mycket svårt att få folk att ens åka in 300 meter för att besöka en gårdsbutik. I så fall måste gården tydligt kunna ses från vägen. Köp en gård som finns vid en väg där många turister åker. Då är det lättare att få besökare.