Inreda och sköta gårdsbutiken

Om man har en liten gård kan en stor dröm vara att ha en egen gårdsbutik. Det har dykt upp allt fler sådana i Sverige under de senaste åren, och många uppskattar möjligheten att handla lokalt, närproducerat och ekologiskt. Men hur inreder och sköter man en gårdsbutik?

Ordning i lokalen

Om man har ett rum eller område som står tomt kan man inreda det till gårdsbutik. Det krävs inte så mycket. Se till att det finns ett bra golv, täta dörrar samt fönster och sätt igen eventuella hål så att inte råttor kan ta sig in. Anlita en seriös målare som kan sätta lite färg på väggar, tak och trädetaljer för ett trevligare intryck och renare miljö.

Hygienisk förvaring av mat

Säljs mat som sallader, kött, frukt och annat i gårdsbutiken är det ytterst viktigt att hygienen är god. Håll en bra temperatur så att livsmedel och mat inte förstörs eller blir skämt, städa ordentligt och håll flugor borta. Rensa bort dålig frukt eller fula bär dagligen. Kanske går det att ordna lådor eller påsar med andrasortering eller saft- samt syltbär?

Korgar och kassar

Fina korgar och kassar bör finnas i varje gårdsbutik så kunderna kan packa sina varor och enkelt bära dem i butiken. I en mindre gårdsbutik kan det vara dumt att köpa in hundratals korgar, men några stycken är bra att ha. Det skadar inte om de är miljövänliga och tillverkade av trä eller stål som är hållbara material. Kassar och påsar får gärna vara av papp.

Pengaförvaring

I en gårdsbutik är det viktigt att pengarna förvaras på ett bra sätt. Till en början kanske inte känns lönsamt att investera i en kassaapparat, men ett kassaskrin eller kassaskåp med lås är bra. Det allra bästa är dock att se till så kunderna betalar med kort eller Swish. Ett annat alternativ kan vara att man skickar en faktura till kunder som handlar för större belopp.

Städning

Tänk på städningen i gårdsbutiken. Hyllor, golv och diskar bör rengöras varje dag. Har du en kyldisk ska även den städas. Gör det till en vana att städa och torka av samtidigt som du fyller på hyllorna. På så sätt vet du att gårdsbutiken alltid är i fint och fräscht skick när den öppnar. Finns det en självbetjäning som är öppen utanför arbetstid bör även den tittas igenom så att allt ser fint ut. En gårdsbutik behöver inte vara kliniskt ren, men det ska vara trivsamt och hygieniskt.

Djur i gårdsbutiken

Om man tillåter djur i gårdsbutiken eller inte kan vara lite av en smaksak. Finns det servering och mat i butiken kan det vara trevligast om djuren hålls utanför. På en uteservering kan det dock vara okej att ha med sig djur om de är kopplade och under kontroll. Gör gärna en plats i skuggan där man kan placera sina djur, och där det finns lite vatten till dem. Det brukar djurägare uppskatta.