Viktigt med utförandekontroll när du bygger gårdsbutik

Idag är det mycket populärt att starta en gårdsbutik i anslutning till sin gård. För att butiken ska bli lönsam och inte bryta mot några regler är det viktigt att den byggs på rätt sätt och att en utförandekontroll genomförs. Det är tryggt för både dig och dina kunder.

Lätt att starta gårdsbutik

Idag ställs inte speciellt höga krav på gårdsbutiker, men det beror förstås också på vad man tänkt sälja. För mindre mängder grödor går det bra att bara upplåta en del av en ekonomibyggnad till butiken och sedan sälja dem där. Planerar du istället att sälja fler saker, kanske egentillverkad mat såsom ost, sylter, saft och bakverk ställs lite högre krav och du kanske behöver bygga ett nytt utrymme för den butik. En bra garanti för att du gör allting rätt är att anlita någon som gör en utförandekontroll och ser till att alla regler och krav följs. Hos https://briab.se/ kan du få bra hjälp med det. De kan också bistå med att utföra besiktning när bygget är helt klart.

Populärt med gårdsbutiker

Intresset för närodlat ökar kraftigt i landet, något som gör att många med lantbruk också väljer att öppna en gårdsbutik. Vi ser nu en kraftig trend där allt fler öppnar gårdsbutiker runt om i landet. Många när också en dröm om att flytta från stan och försöka leva mer i samklang med naturen. Här kan du läsa om en familj som gjorde just det. Funderar du också på att öppna din alldeles egna butik på gården? Då är det viktigt att du tänker på några saker.

Frågor att ställa dig innan du öppnar en gårdsbutik

För att din start för butiken ska bli så lyckad som möjligt är det viktigt att göra ett bra förarbete. Fundera till exempel lite på vad du vill sälja. Vill du bara sälja grönsaker i liten skala ställs inga högre krav på lokal. Vill du även sälja matvaror som måste hållas kylda behöver du nog troligen bygga nytt. Se då till att läsa på om vilka regler som gäller för att uppföra en gårdsbutik av den typen. När bygget är igång är det också bra om du tar hjälp av Briab som både kan göra en utförandekontroll och en slutbesiktning. Då kan du känna dig trygg med att allt är gjort på rätt sätt och att alla viktiga byggregler har följts.

Locka kunder till gårdsbutiken

Hur ska du då få kunder till din gårdsbutik? Idag är intresset för närodlad mat så pass stort att det ofta räcker med en annons i den lokala Facebookgruppen, eller en dito i en tidning eller i ett annonsblad. Kanske kan det också var av intresse för någon lokal tidning att skriva om dig? Kontakta dem och hör efter. Se även till att ge ett trevligt bemötande när kunder besöker dig. Då kommer snart ditt goda rykte att sprida sig över bygden. Det är även viktigt att skylta tydligt så att dina kunder hittar fram till din butik.