Så lyckas du med din odling

För att kunna driva en gårdsbutik krävs det att du har något att sälja i butiken. I de flesta gårdsbutiker hittar du ett sortiment av det bönderna själva har tagit fram från gården. Det kan till exempel vara kött, hantverk, honung och grödor. Därför kändes det passande att vi i det här inlägget ger dig tips på saker som kan vara bra att tänka på för att du ska lyckas med din odling.

 

Pallkrage

Det är ju inte bara att sätta frön i jorden och hoppas på det bästa. Många växter behöver skydd från väder, vind, ohyra och från djur. Det kan du bäst ge dem genom att odla dina grödor i en pallkrage. Pallkragar och drivhus kan ha skyddsplast, vilket gör det möjligt för dig att både ge skydd från vädret och djur, men det gör det också möjligt för dig att börja odla lite tidigare än vanligt. Du kan hitta drivhus och pallkrage i de butiker som säljer växter och odlingsprylar.

Näring

Förutom att det är viktigt att du skyddar dina växter från väder, vind, djur och ohyra så är det viktigt att du ger dina växter den näring de behöver. Att se till att de får den mängd vatten de behöver är A och O för att de ska trivas bra och för att de ska växa. Utan vatten torkar de ut och dör. Om du har en större odling kan det vara värt att investera i ett automatiskt bevattningssystem så du slipper gå runt och vattna själv. Förutom att vatten är viktigt finns det även en hel del bra näring du kan köpa för att ge dina odlingar en extra boost. Att ge näring till sina odlingar är något du kan göra på egen hand, det finns en hel del husmorsknep på hur du gör din egen näring till dina växter som har används av bönder sedan långt tillbaka i tiden.

Odla i tid

Om man är helt ny på det här med odling är det kanske inte helt enkelt att ha koll på när de olika grödorna ska börja odlas. Många grödor kan du börja att förså inomhus redan i februari. Sedan när vintern har gjort sitt och jorden är uppvärmd av solen är växterna redo att sättas ut. Men se till att du inte sätter ut dem alltför tidigt eftersom frosten kan komma ända in i maj.

Skötsel

För att du ska lyckas med din odling är det väldigt viktigt att du sköter om dem. Som vi nämnde tidigare är det viktigt att du ger dina plantor näring, ser till att de får rätt mängd med vatten och ger dem det skydd de behöver. Om du har problem med ohyra och ogräs finns det en hel del produkter och verktyg du kan köpa för att göra dig av med dem. Det finns också en hel del bra verktyg som underlättar när du ska ta hand om dina odlingar.